استارت‌آپ‌ها در خدمت افراد دارای معلولیت (نمونه‌هایی از خاورمیانه و شمال آفریقا)

اپلیکیشن Entaleq (مصر)
بنیاد خیریه حلم که هدفش ارتقاء زندگی افراد دارای معلولیت در همه ابعاد و به ‌خصوص تسهیل اشتغال آن‌ها و اطمینان از این‌که مکان‌های عمومی و خصوصی برای همه قابل‌ دسترس است، این اپلیکیشن را به کمک شرکت مخابراتی ودافون ساخته. انطلق تمام مکان‌های قابل دسترس برای افراد دارای معلولیت را در سراسر مصر پیدا می‌کند. این استارت‌آپ توجه شرکت‌های بزرگی چون بی ام دبلیو و پپسیکو را برای همکاری جلب کرده تا هم خدمات خود را در این اپلیکیشن مستند سازی کنند و هم در دسترس‌پذیری مکان‌ها در مصر همکاری کنند. حلم همچنین با همکاری ودافون شرکت‌ها را تشویق به انجام خدمات برای افراد دارای معلولیت مثل اختصاص جای پارک مخصوص، ایجاد رمپ، دستشویی و منوهای با خط بریل می‌کند.
در ایران هم سامانه بام بانک اطلاعات اماکن مناسب‌سازی‌شده وجود دارد. فلسفه وجودی این سایت آن است که اگر فرد دارای معلولیت بخواهد بداند که چه اماکنی در سطح کشور برایش قابل دسترسی است به کمک این سامانه بتواند این مکان‌ها را در نزدیک‌ترین محل و با کیفیت خدمت رسانی مورد قبولش پیدا کند.

اپلیکیشن Swift Braille (فلسطین)
این استارت‌آپ فلسطینی که جایزه الصباح AlSabah Award را برنده شده و نماینده فلسطین در مرحله نهایی World Summit Award است، یک اپلیکیشن سخن‌گوی عربی است که برای کمک به ارتباط نابینایان طراحی شده. سویفت بریل که در گوگل پلی رایگان عرضه می‌شود، به کاربران با مشکلات بینایی اجازه می‌دهد که با وصل کردن نقطه‌هایی به شکل حروف بتوانند تایپ کنند. کاربر با استفاده از این اپلیکیشن قادر است حروف، اعداد و نمادها را به عربی، انگلیسی، فرانسه و اسپانیایی تایپ کند و چینش آن را هم بر اساس راحتی و سلیقه‌اش انتخاب کند.
این اپلیکیشن ویژگی تبدیل متن به گفتار را برای کسانی که می‌خواهند ارتباط راحت‌تر و بیشتری داشته‌ باشند هم فراهم کرده است. محمد البنا سازنده این اپلیکیشن می‌گوید: این استارت‌آپ با هدف ایجاد یک مدل سودآور و پایدار در آینده خدمات دیگری هم خواهد داشت که برای استفاده از آن‌ها می‌بایست پول پرداخت کرد. به این ترتیب کاربر از امکانات بهتر و سریع‌تری هم بهره‌مند می‌شود. زبان‌ها و ویژگی‌های بیشتری اضافه خواهد شد و در پلت‌فرم‌های بیشتری قابل دسترس خواهد بود. او می‌گوید ما درنوار غزه کمبود برق داریم به همین علت من این پروژه را به صورت اوپن سورس درآورده‌ام تا کسانی که در هر جای دنیا اپلیکیشن‌هایی برای افراد نابینا و کم‌بینا ساخته‌اند بتوانند از این برنامه برای بهبود اپلیکیشن‌شان استفاده کنند. البنا امیدوار است علی‌رغم چالش‌های ناشی از بی‌ثباتی سیاسی و عدم حمایت از کارآفرینان اجتماعی محلی، در رقابت‌های جهانی بیشتری شرکت کند.

اپلیکیش MindRockets (کشور اردن)

این استارت‌آپ اردنی با ترجمه نوشته یا گفتار از زبان عربی به زبان اشاره به وسیله آواتارهای متحرک، به افراد ناشنوا کمک می‌کند. مالک زعتر (Malek Zuaiter) مدیر اجرایی این استارت‌آپ می‌گوید: تا به حال شصت هزار نفر برای برقراری ارتباط با دوستان یا خانواده ناشنوایان این اپلیکیشن را دانلود کرده‌اند. ما در حال تکمیل این برنامه برای استفاده در بخش‌های مختلف از جمله بخش‌های خدماتی، داروخانه‌ها، فرودگاه‌ها و هر جایی که فکرش را بکنید هستیم. ما می‌توانیم براساس این تکنولوژی راه‌حل‌هایی به منظور افزایش دسترسی برای افراد ناشنوا ارایه دهیم.
با توجه به این که این استارت‌آپ برای تامین منابع مالی از همکاری‌های استراتژیک و حمایت‌های مالی نهادهای خصوصی و دولتی برخوردار است، در گوگل پلی و اپ استور به صورت رایگان عرضه می‌شود. مالک توضیح می‌دهد که محمود دراشی، مدیرعامل و موسس این شرکت، این اپلیکیشن را در دبیرستانش و در نتیجه شرکت مدرسه‌اش در رقابت جایزه Intel ICEF ارایه کرده است. مالک می‌گوید اتفاقات این‌چنینی زمانی رخ می‌دهد که شما یک فرد بااستعداد و یک نیاز واقعی در جامعه را شناسایی کنید و این دو را کنار هم قرار دهید.

منبع