پنج توصیه ضروری برای کارآفرینان اجتماعی در سال ۲۰۱۸


اگر شما هم میخواهید یک کارآفرین اجتماعی باشید و رویای تاثیر مثبت گذاشتن بر جهان پیرامونتان را در سر دارید، در این مقاله پنج توصیه ضروری برای کارآفرینان اجتماعی در سال ۲۰۱۸ را بخوانید.
اگر شما هم میخواهید یک کارآفرین اجتماعی باشید و رویای تاثیر مثبت گذاشتن بر جهان پیرامونتان را در سر دارید، در این مقاله پنج توصیه ضروری برای کارآفرینان اجتماعی در سال ۲۰۱۸ را بخوانید.
تعریف حدود و خط و مرز شفاف برای زندگی حرفهای و شخصی، روشی بسیار خوب برای کاهش تنش و کنترل شرایط پیرامون است. میپرسید منظور از این حد و مرزها چیست و چرا اهمیت دارند؟ برای گرفتن پاسختان، این مقاله را بخوانید.
کمک به پیشرفت کارکنان، به افزایش میزان سود، بازدهی و سطح مشارکت افراد در کارها میانجامد. اما شرکتها چگونه میتوانند به پیشرفت کارکنان خود کمک کنند؟
در طول سالها مدیریت یک کسب و کار خرد، صاحبان این کسب و کارها درسها و تجاربی گرانبها و آموزنده در خصوص رشد، توسعه و اداره موثرتر یک کسب و کار به دست میآورند و خوشبختانه بسیاری از آنها مایلند که این تجارب و دیدگاهها را به اشتراک بگذارند. در این مقاله به هفت مورد از این تجارب که در داشتن کسب و کاری موفق تاثیرگذار بوده و خواهند بود اشاره خواهیم نمود.
گزارشگیری از فعالیتهای مالی بنگاه اجتماعی به صورت پیوسته و مرتب، اهمیت زیادی دارد. بدون داشتن اطلاعات به روز، ممکن است جریاناتی مانند رشد فهرست اموال، مطالبات جمعآوری نشده، و یا افت فروش به چشم نیایند و تصمیمات مدیریتی لازم و بهموقع درباره آنها گرفته نشود. در این مقاله، در مورد انواع گزارش های مالی می آموزیم.
یکی از مهمترین عواملِ مشکلساز در سازمانهای اجتماعی و گروههای مردمنهاد در کشورمان، ضعف در مستندسازی است.
آیا تا به حال شده فکر کنید که انگار، بی توجه به دنیای بیرون، در یک «حباب» زندگی میکنید و این سبک زندگی باعث شده که به ندرت درمورد دنیای خارج از این حباب فکر کنید؟
مهارت مشاهدهگری به شما کمک میکند که این حباب را بشکنید، از دنیای پیرامون خود بیاموزید و آموختههایتان را برای بهبود کیفیت کار و زندگی خود، به کار گیرید.
در بخش اول در مورد لزوم آشنا بودن به مهارتهای مذاکره گفتیم، در مورد سبکهای مذاکره صحبت کردیم و سبکهای رفتاری موفق در مذاکره برنده- برنده را مرور کردیم. در این بخش به گامهای پنج گانه یک مذاکره موفق میپردازیم.
برای همه ما بارها پیش آمده که در زندگی روزمره مذاکره کنیم. به آخرین باری که مذاکره کردید فکر کنید. چه شرایطی را تجربه کردید؟ نتیجه مذاکره چه بود؟ آیا به نتیجه دلخواه رسیدید؟
افراد از شیوههای مختلفی برای برقراری اتباط استفاده میکنند؛ اما به طور کلی، سبکهای ارتباطی را میتوان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد: منفعلانه، تهاجمی، منفعلانه-تهاجمی و قاطعانه.
هر یک از این چهار سبک، ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. شناسایی این مسئله که شیوه ارتباط ما با دیگران در کدام یک از این سبکها جای میگیرد نخستین قدم در راه توسعه ارتباطات شخصی و حرفهای ماست. برای شناسایی سبکهای مختلف ارتباطی، به تماشای بخش اول انیمیشن مهارتهای ارتباطی بنشینید.
معمولا چقدر وقت آزاد دارید؟ چقدر زمان به کارهای مورد علاقهتان اختصاص میدهید؟ آیا از حجم زیاد کارها احساس فشار و استرس دارید؟